zwb_transparent

(Scroll down for English text)
Tôi viết blog đã được 6 tháng, chủ yếu về các cách làm sao giảm thiểu rác thải trong sinh hoạt hàng ngày, hạn chế dùng/mua đồ nhựa với mục đích bảo vệ môi trường và chia sẻ những mẹo vặt hữu ích để có một cuộc sống lành mạnh, thanh sạch hơn. Ngoài ra những lúc mát giời thì viết những bài chủ đề lung tung tuỳ theo cảm hứng:) Bạn đọc nhiều nhất là từ Mỹ vì blog của tôi làm trên mạng WordPress (một mạng lưới trang web tạo dựng sẵn dành cho những ai muốn thành lập web viết bài cá nhân của Mỹ), vì thế nên tôi có nhiều “hàng xóm” WordPress sang đọc bài (và vì có phần dịch tiếng Anh). Thứ nhì là các bạn Pháp vì tôi sống ở Paris. Xếp thứ 3 về số lượng bạn đọc là các bạn Việt Nam, còn lại là từ các nước khác trên thế giới nhờ có mạng lưới các blogger “không rác thải” mà tôi tham gia. Bạn đọc có thể ấn vào biểu tượng “Zero-waste bloggers network” trên mỗi trang web thành viên để tra danh sách địa chỉ truy cập của các blog cùng chí hướng từ các nước khác nhau trên thế giới, có khá nhiều điều hay ho có thể học được từ những site này. Các thành viên hội bloggers chống lãng phí đều là những người yêu thiên nhiên hơn mức trung bình một tí – có nghĩa là những người này (bao gồm cả tôi) thay đổi cách sinh hoạt hàng ngày để quyết tâm sống đúng với lí tưởng bảo vệ thiên nhiên của mình, góp phần trách nhiệm xây dựng môt trường sống chung tốt đẹp hơn. “Nhẹ” thì hạn chế dùng đồ không thể tự tiêu huỷ như nhựa, nylon hay có thành phần độc hại, hạng cao thủ “nặng kí” hơn thì hoàn toàn không thải rác, tất cả rác họ thải ra đều là loại phân huỷ trực tiếp luôn, thậm chí không có cả rác cần tái chế. Muốn biết họ làm thế nào thì mời bạn vào xem blogs của các thành viên. Đó là những người tiên phong của phong trào chia sẻ kinh nghiệm cho những ai muốn học hỏi. Tôi biết còn có rất nhiều người chọn cách sống này nhưng không viết blog, chúng tôi không phải là những người “lập dị” duy nhất. Ngày càng có nhiều người chú ý đến ảnh hưởng của mình đối với môi trường, họ để ý hơn chọn hàng hoá có bao bì giấy thay vì bao bì nhựa, chọn mua hàng hoá có nguồn gốc tự nhiên thay cho hàng công nghiệp, chọn hàng có thể tái sử dụng thay cho loại dùng một lần, hay chú ý phân loại rác thải tái chế… Tôi hi vọng sẽ có nhiều người tham gia “cuộc cách mạng” ý thức về môi trường bền bỉ và lâu dài này.
Môi trường đã trở thành vấn đề cấp bách toàn cầu, nghiêm trọng không kém gì các vấn đề chính trị, xã hội khác. Nhưng việc “làm ngơ” để trì hoãn hành động và trốn tránh trách nhiệm tập thể hay cá nhân vì lợi ích trước mắt luôn khiến hậu quả rõ rệt, nặng nề hơn mỗi năm. Ở Việt Nam nói riêng, Châu Á nói chung, với văn hoá và cách nhìn nhận cuộc sống đặc thù luôn bao trùm cá nhân trong môi trường sống, lấy sự hài hoà là tiêu chí vận hành trong nhà và ngoài xã hội, đáng lẽ chúng ta phải là những người yêu động vật và đi đầu trong việc bảo vệ thiên nhiên. Lương tâm của chúng ta đi đâu mất rồi?!
Một bạn đọc ở Mỹ đã bầu tôi là một trong những blogger yêu thích của bạn ý, tôi rất vui vì bạn ý cũng hiểu cái thứ tiếng Anh lộc cộc như guốc mộc của tôi. Bạn Danielle này cũng là thành viên của hội blogger “không rác thải” (site của bạn ý: http://noneedformars.com). Và theo nghi lễ của việc bầu chọn này thì tôi phải trả lời một số câu hỏi của bạn Danielle. Tôi không dịch phần trả lời dưới đây ra tiếng Việt vì thấy không thực sự cần thiết (và vì lười). Hẹn gặp các bạn ở bài viết sau.
———————————————————————————————————————————————–
As I’m moving my blog to new server, I’d liked to keep this post for my new home, but there was coming the nomination of Danielle for the Sunside award so I profit this Sunside award reply post to talk about the Zero-waste bloggers network.
Early after I started my blog about going plastic free, Inge of the blog http://gruenish.com has contacted me for joining the Zero-waste Bloggers network where liked-minds worldwide can share stories and experiences of living without waste. Readers are invite to discover other bloggers by clicking on the logo Zero-waste bloggers network on each member’s website.
I’m trying to reduce my impact on the environment, and blogging about it. It’s very inspiring for me browsing through similar blogs from around the world thank to the Zero-waste bloggers network. There’re lots of interesting things to learn and share. I hope more people can be inspired and take action to keep the earth a beautiful place.
 …You may say I’m a dreamer
But I’m not the only one
I hope someday you’ll join us…
Thank you Danielle from blog http://noneedformars.com – a member of Zero-waste bloggers network – has nominated me for Sunshine Award, I’m very delighted that you like my blog. Danielle is very active in spreading the zero-waste lifestyle – with joie de vivre indeed, her infinite enthusiasm for sustainable lifestyle is encouraging for any who want to make a change. I appreciate her sincerity in questioning zero-waste issues. Going zero-waste must be fun and curious with Danielle.
Here are my responses to Danielle questions:
(Sorry that I couldn’t write back earlier due to my long holidays then my work schedule. I wish I could quite job to blog !)
 1. Give us a 30 second review of your favorite Zero Waste film, book, or blog.
Samsara (2011) – a  non-narrative documentary film by Ron Fricke – was what marked my mind profoundly.
This movie is a metaphor about life on earth – filming in 25 countries during 5 years – not a word needed to vibrate the immense quite lake of my own solitude face to the world itself through his camera. The echo of each image resonated to the end of the crepuscule horizon of my sensibility. It’s beyond beautiful and emotion powerful, I recommend this movie for any watching list as a environmental documentary or not – it’s simply about everything and yet nothing.
2. Who or what is your motivation behind your zero waste lifestyle?
God is my inspiration. I consider life on earth is going in one direction, the universe(s) is evidently not a coincidence, it was created with conscience, nothing happened by chance. To mark the change from an agnostic to a believer, I want to return my grace for our miraculous life by living environmental consciousness. I’m still not closed yet to zero-waste living but I strike everyday to get closer.
People don’t need to be believer of any religion to be environmental conscious or to act with social ethic – environment matter is higher than alerted, but this is the story of my personal journey. There may be souls like me and there are certainly unlike one too – that’s what makes the world we’ve been living in.
 3. What is the meaning behind your blog’s name?
8 july is my birthday 🙂 My friend told me my temperament depends on the moon circle.
Julymoon08 came in while I was thinking of a WordPress username that might be easy to remember for me (I didn’t know it goes for my domain’s name). It’s been staying still till now.
But I’m not sure which is the blog’s name, hmmm.. there is a title on my blog (blog’s name??) which I set it to : “A Vietnamese girl in Paris” – which is what it is.
4. How do your family or friends react to your zero waste lifestyle?
Relatives don’t care much about what I do. Some find it good and slowly start to pay more attention (use less plastic bag, buy natural products…) like my sister and one of my friends (one for now as far as I know), some think it’s inconvenient or impossible before giving it a try, others just ain’t preoccupied, it seems that’s my own concern. My purpose is to promote a lifestyle with less plastic and waste, to share my experiences with a maximum of people, also to distract readers (hope so) by telling life through my sentiments, not to convince people that they should adopt zero-waste lifestyle. But if someone makes the choice of living less waste because he/she has read my blog – I’ll be more than happy and consider my blog successful.
I’m not worried if people see this’s “bizarre lifestyle” cause I know what I’m doing 😉
5. What is your favorite treat you just can’t live without?
Milk (like other creamy products in France, it’s packed in plastic bottle or carton with plastic cap), Asian noodles (various kinds, all come in plastic wrap). That’s for now, I think I have more than one or two favourite treats, but I reduced my consume of these products to only a few purchases per year in oder to limit waste.
Thank you for your attention in reading my post, also for all your cheering support. I’ll keep my blogging going on.
To follow and like my post:
Sunshine award and Zero-waste bloggers network – Mạng bloggers ‘Không rác thải’